ΕΙΣΑΓΩΓΗ
(Σημ.: Την χρονική περίοδο που εξετάζουμε, ο Αβραάμ εκαλείτο ακόμα Άβραμ)
Τα Σόδομα μαζί με την Γόμορρα, την Αδαμά, την Σεβωείμ και την Σηγώρ, αποτελούσαν τις πέντε αμαρτωλές πόλεις της Περιχώρου ή διαφορετικά, την Περίχωρο του Iορδάνη.
Ούτε μία, ούτε δύο φορές, έχω ακούσει από τα μικρόφωνα του άμβωνα ευαγγελικών εκκλησιών, να κατηγορείται ο Λωτ ότι επροτίμησε να διαλέξει μία πόλη αμαρτίας, για να ζήσει εκεί αυτός και η οικογένειά του.
Κάποιοι προχωρούν ακόμα πιο πέρα: Τον κατηγορούν ότι έγινε και άρχοντας στα Σόδομα, επειδή οι άγγελοι τον βρήκαν να κάθεται δίπλα στην πύλη των Σοδόμων!
Δεν ξέρω, τι παθαίνουμε όταν ανεβαίνουμε στον άμβωνα... ή όταν γράφουμε.
Μάλλον συγχέουμε τους άμβωνες των δέκα - είκοσι ακροατών, με το βήμα της Βουλής των Ελλήνων και συγχέουμε τα περιοδικά μας, με τις μεγάλες ημερήσιες εφημερίδες.
Την περίοδο του κορονοϊού, ουκ ολίγοι, από όλα τα δόγματα, εκήρυξαν (από άμβωνος) εαυτούς υπό διωγμόν, αυτοανακηρύχθηκαν αντιστασιακοί “αντιεμβολιαστές” και “έζησαν, για πολλές ημέρες τον “μύθο του ήρωα με παντούφλες””.
Έχω ακούσει με τα αυτιά μου κάποιον από τον άμβωνα, να λέγει ότι ο Λωτ ήταν κολλημένος με την αμαρτία! Γιατί; Επειδή, η Αγία Γραφή αναφέρει ότι καθυστερούσε να βγει από το σπίτι του και από την πόλη η οποία επρόκειτο σε λίγο να καταστραφεί...
Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΛΩΤ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Αστήρ της Ανατολής»
Το επιστέγασμα, σε όλα αυτά, ήλθε να τεθεί από τις σελίδες ενός από τα πάλαι ποτέ λαμπρά περιοδικά της ευαγγελικής κοινότητας στην Ελλάδα, από το περιοδικό της Ευαγγελικής Εκκλησίας Ελλάδος, «Αστήρ της Ανατολής», τεύχος Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2024, μέσα σε ένα από τα άρθρα που δημοσίευσε, με τίτλο “Βόλτα στις παραλίες της Καινής Διαθήκης / 1. Μια Συγκλονιστική Μαρτυρία».
Δεν αξίζει εδώ να αναφέρω το όνομα του συντάκτη, ο οποίος υπογράφει ως πρ. Στέλεχος και νυν ειδικός Συνεργάτης της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας.
Γράφει, λοιπόν, ο ως άνω, τα παρακάτω, για την καρδιά του Λωτ:
«Ένα μεγάλο παράδειγμα ακαλλιέργητης καρδιάς, γεμάτης πέτρες κι αγκάθια είναι η καρδιά του Λωτ. Η ζωή του ήταν γεμάτη λάθη κι αποτυχίες: Διαλέγει μια έκταση στην οποία αργότερα μπήκαν εχθροί και τον έπιασαν αιχμάλωτο· ο Αβραάμ τον ελευθερώνει κι εκείνος πάει κι εγκαθίσταται στα Σόδομα, χωρίς να εξετάσει την αμαρτία της πόλης εναντίον του αληθινού Θεού· μετά την καταστροφή των Σοδόμων καταφεύγει στη Σηγώρ και κάνει με τις δυο του κόρες δύο γιους, που εξελίχθηκαν σε εχθρικούς λαούς εναντίον των απογόνων του Αβραάμ.» (Οι υπογραμμίσεις δικές μου).
Αυτά γράφει και υπογράφει ο ειδικός Συνεργάτης της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας και συντάκτης του περιοδικού της Ευαγγελικής Εκκλησίας Ελλάδος.
ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ 1ης ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
Κατηγόρησε κατ’ αρχήν, τον Λωτ, ότι “πάει κι εγκαθίσταται στα Σόδομα, χωρίς να εξετάσει την αμαρτία της πόλης”.
Η Αγία Γραφή, όμως, αναφέρει ότι ο Λωτ είχε μόνο δύο επιλογές: Ή να πάει να κατοικήσει στη Γη Χαναάν ή να πάει να κατοικήσει στις πόλεις της Περιχώρου. (Γένεσις 13/9).
Και τις δύο αυτές επιλογές τις έβαλε μπροστά του ο θείος τού Λωτ, ο Άβραμ, ο οποίος του είπε: “Αν εσύ πας στα αριστερά, εγώ πηγαίνω στα δεξιά· και αν εσύ στα δεξιά, εγώ στα αριστερά.” (Γένεσις 13/9).
Στην περίπτωση που ο Λωτ επέλεγε την Γη Χαναάν, τότε ο Αβραάμ είχε δεσμευτεί ότι θα πήγαινε αυτός, “ο πατέρας της πίστεως”, να κατοικήσει στην σοδομική Περίχωρο!...
Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα ήταν άραγε ένοχος ο Άβραμ διότι πήγε και κατοίκησε στις σοδομικές πόλεις; Και ποιο περιοδικό και ποιος αμβωνούχος, εν ευκτηρίω οίκω, θα τολμούσε, σήμερα, να απαγγείλει κατηγορία κατά του Αβραάμ, του πατέρα της πίστεως;
ΕΡΩΤΗΣΗ: Όταν ο Αβραάμ, είπε στον ανεψιό του τον Λωτ, να επιλέξει ένα από τα δύο: ή την Γη Χαναάν ή τις πόλεις της Περιχώρου, δεν ήξερε τίποτα ο Αβραάμ για τις πόλεις αυτές;
Και εάν ο Αβραάμ δεν εγνώριζε τίποτα για τις πόλεις της Περιχώρου, γιατί θα έπρεπε να γνωρίζει ο ανεψιός του;
Αλλά, εάν υποθέσουμε ότι ο Αβραάμ γνώριζε για την αμαρτία της περιοχής, τότε, γιατί στις δύο μοναδικές επιλογές του, συμπεριέλαβε, ως μία εκ των δύο επιλογών, την “Περίχωρο του Ιορδάνη” με τις τέσσερις σοδομικές πόλεις και τα Σόδομα;
Ποιον ήθελε να παγιδεύσει εκεί; Τον εαυτόν του ή τον Λωτ; Διότι κάποιος από τους δύο θα πήγαινε οπωσδήποτε σε μία από τις σοδομικές πόλεις της Περιχώρου.
Στην περίπτωση που ο Λωτ επέλεγε την Γη Χαναάν, τότε ο Αβραάμ είχε δεσμευτεί ότι θα πήγαινε αυτός, “ο πατέρας της πίστεως”, να κατοικήσει στην σοδομική Περίχωρο.
Με την απλή λογική, λοιπόν, όσοι στρέφονται - καθώς το ως άνω περιοδικό - εναντίον του Λωτ, στην πραγματικότητα στρέφονται εναντίον τού πατέρα της πίστεως, του Αβραάμ.
Διότι ο Άβραμ ήταν αυτός που έβαλε επάνω στο τραπέζι από την μία πλευρά την Γη Χαναάν και από την άλλη την Περίχωρο του Iορδάνη” με τις σοδομικές πόλεις.
ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ 2ης ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
Οι άδικοι κριτές, όμως, δεν σταματούν εδώ. Απαγγέλουν γραπτώς και δεύτερη κατηγορία στον δίκαιο Λωτ: Τον καταγγέλουν ότι “κάνει με τις δύο του κόρες δύο γιους, που εξελίχθηκαν σε εχθρικούς λαούς εναντίον των απογόνων του Αβραάμ”.
Ο Λωτ, όμως, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ούτε σχεδίασε, ούτε συμμετείχε με την θέλησή του στη σύλληψη και γέννηση των Μωάβ και Αμμών. Όποιος διαβάσει στο λόγο του Θεού το σημείο αυτό και διαθέτει κοινό νου, θα το εννοήσει.
Ο λόγος του Θεού αναφέρει ότι ο Λωτ, υπό την επήρεια του αλκοόλ, με το οποίο ποτίστηκε, και την πρώτη και την δεύτερη ημέρα, “δεν κατάλαβε ούτε πότε αυτή πλάγιασε, (ούτε) και πότε (αυτή) σηκώθηκε” (Γένεσις 19/33-35).
Ποια, λοιπόν, αμαρτία διέπραξε εδώ ο Λωτ;
Μάλιστα, όταν ο όχλος των Σοδόμων έφτασε έξω από το σπίτι του Λώτ, ο Λωτ προσπάθησε να προστατέψει τους δύο αγγέλους που φιλοξενούσε, με κάθε θυσία. Αυθόρμητα, μάλιστα, θέλησε να προσφέρει στον όχλο τις δύο παρθένες κόρες του, στη θέση των αγγέλων που εκείνοι ζητούσαν να κακοποιήσουν. (Βλ. Γένεσις 19/8).
Μετά την καταστροφή των Σοδόμων και την διάσωσή τους στην Σηγώρ, ο Λωτ και οι δύο θυγατέρες του κατέφυγαν στο βουνό.
“Kαι ο Λωτ ανέβηκε από την Σηγώρ, και κατοίκησε στο βουνό, και μαζί του οι δύο θυγατέρες του, επειδή φοβήθηκε να κατοικήσει στη Σηγώρ· και κατοίκησε σε σπήλαιο, αυτός και οι δύο θυγατέρες του.” (Βλ. Γένεσις 19/30)
Εάν οι κόρες τού Λώτ, οι οποίες πότισαν τον γέροντα πατέρα τους με αλκοόλ, εκεί στο βουνό που είχαν καταφύγει, εάν αυτές είχαν ανήθικα ένστικτα, θα είχαν την ευκαιρία, αυτά τα ένστικτα να τα ικανοποιήσουν με πολλούς νέους και ωραίους στα Σόδομα, πριν βρεθούν στην ερημιά των βουνών.
Όμως, όταν κατοικούσαν στην πόλη των Σοδόμων, πριν αυτή καταστραφεί, αυτές οι κοπέλες παρέμεναν παρθένες, αν και βρίσκονταν με δεσμό αρραβώνος!
Τώρα, όμως, μέσα στην ερημιά, μέσα σε ένα σπήλαιο, ο φόβος τους να μείνουν χωρίς απογόνους (Γένεσις 19/31-32), τις οδήγησε να σκεφτούν και να ενεργήσουν όπως ενήργησαν, αφού μέθυσαν πρώτα τον πατέρα τους.
Σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει αυτό που συνέβη, ούτε και στις ίδιες τις κόρες του Λωτ, πιστεύω.
Δεν ήταν, όμως, σαρκικό το κίνητρο των θυγατέρων του Λωτ, αλλά ήταν το κίνητρο για την συνέχεια της ζωής, σε ένα βουνό, μέσα σε ένα τοπίο άγνωστο γι’ αυτές, καμένο και κατεστραμμένο από παντού γύρω - γύρω.
ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ 3ης ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
Επιπλέον, έχει κατηγορηθεί ο Λώτ, και αναφέρεται και στο ως άνω περιοδικό ότι: Εξ αυτού γεννήθηκαν οι Αμωνίτες και οι Μωαβίτες, «οι οποίοι εξελίχθηκαν σε εχθρικούς λαούς των απογόνων του Αβραάμ».
Ένας άλλος γειτονικός λαός, ο Εδώμ (Εδωμίτες) ήταν κατ’ εξοχήν εχθρικός λαός του Ισραήλ. Όταν, μάλιστα, η Iερουσαλήμ έπεσε (587 πX), οι Eδωμίτες δεν χάρηκαν μόνο, αλλά λεηλάτησαν και οι ίδιοι την πόλη και στέκονταν επάνω στις διεξόδους για να αποκλείσουν εκείνους που, από τον λαό, διασώζονταν.
Ο Ησαυ, όμως, ο πατέρας των Εδωμιτών, ήταν γιος του Ισαάκ και τής Ρεβέκκας!
Έφταιξε, μήπως, ο Ισαάκ, επειδή οι Εδωμίτες εξελίχθηκαν σε έναν εχθρικό λαό των απογόνων του Αβραάμ;
Η δε, Ρουθ, πρόγονος του Χριστού κατά σάρκα και πρότυπο αγιότητας και αγάπης, ήταν Μωαβίτισσα!
Και αν, ο λαός Ισραήλ είχε εχθρούς, δεν έφταιγαν οι θυγατέρες του Λωτ, ούτε ο Λωτ, ούτε κάποιος άλλος, αλλά η αμαρτία και η αποστασία του λαού Ισραήλ.
Και σήμερα, - ως διαμαρτυρόμενες εκκλησίες - διανύουμε την περίοδο της αποστασίας των έσχατων καιρών, την οποίαν, αποστασία της ορατής εκκλησίας, ο λόγος του Θεού προφήτευσε ότι θα προηγηθεί, πριν έλθει το τέλος. (Β΄ Θεσσαλονικείς 2/3).
Και όταν έλθει ο Χριστός - ίσως και σήμερα έλθει - σίγουρα, θα βρει πολλούς άμβωνες, πολλά μικρόφωνα, πολλά περιοδικά και πολλές εφημερίδες. Και videos στο YouTube θα βρει.
Αλλά, “όταν έρθει ο Yιός τού ανθρώπου, θα βρει, άραγε, την πίστη επί της γης;” (Λουκάς 18/8).
Εάν δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, προς τα εκεί πηγαίνουμε ...
ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ
Ας δούμε όμως, τις λεπτομέρειες πέριξ του Λωτ, όπως ακριβώς μάς τις περιγράφει ο λόγος του Θεού:
Ο Άβραμ, ο Nαχώρ ο και ο Aρράν ήταν αδελφοί, και ήταν παιδιά του Θάρα. Ο Θάρα (1883 π.Χ.- 1678 π.Χ.), παππούς του Λώτ, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη φημισμένη πόλη Ουρ. Η Ουρ βρισκόταν στο σημερινό Ιράκ, νότια της σημερινής Βαγδάτης, στη Μεσοποταμία, και την κατοικούσαν τότε οι Χαλδαίοι, ένας πολυθεϊστικός λαός.
«31 Και ο Θάρα (διαβάζουμε στο κεφ. 11 της Γένεσης) πήρε τον γιο του, τον Άβραμ, και τον Λωτ, τον γιο τού Aρράν, τον εγγονό του, και την νύφη του την Σάρα, την γυναίκα τού Άβραμ, του γιου του· και μαζί βγήκαν από την Oυρ των Xαλδαίων για να πάνε στη γη Xαναάν· και ήρθαν μέχρι την Xαρράν, και κατοίκησαν εκεί.
32 Και οι ημέρες τού Θάρα έγιναν 205 χρόνια· και ο Θάρα πέθανε στη Xαρράν.» (Γένεση 11/31-32)
Και στο 13ο κεφάλαιο της Γένεσης, διαβάζουμε:
«5 Και ο Άβραμ πήρε την Σάρα, την γυναίκα του, και τον γιο τού αδελφού του, τον Λωτ, και όλα τα υπάρχοντά τους, όσα είχαν αποκτήσει, και τους ανθρώπους που είχαν αποκτήσει στη Xαρράν, και βγήκαν για να πάνε στη γη Xαναάν· και ήρθαν στη γη Xαναάν.» (Γένεση 12/5)
Όμως έγινε πείνα στη γη Χαναάν, και ο Άβραμ κατέβηκε στην Aίγυπτο για να παροικήσει εκεί.
“1 Και (όταν η πείνα ετελείωσε) ο Άβραμ (Γένεσις κεφ. 13) ανέβηκε από την Αίγυπτο, αυτός και η γυναίκα του, και όλα όσα είχε, και ο Λωτ μαζί του, προς τα μεσημβρινά.
2 Και ο Άβραμ ήταν υπερβολικά πλούσιος σε κτήνη, σε ασήμι, και σε χρυσάφι ...
5 Ακόμα και ο Λωτ, που συμπορευόταν μαζί με τον Άβραμ, είχε πρόβατα και βόδια και σκηνές.
6 Και δεν τους χωρούσε η γη για να κατοικούν μαζί· επειδή, τα υπάρχοντά τους ήσαν πολλά, και δεν μπορούσαν να κατοικούν μαζί. ...
8 Και ο Άβραμ είπε στον Λωτ:
... 9 δεν είναι ολόκληρη η γη μπροστά σου; Διαχώρισε, λοιπόν, τον εαυτό σου από μένα· αν εσύ πας στα αριστερά, εγώ πηγαίνω στα δεξιά· και αν εσύ στα δεξιά, εγώ στα αριστερά.
10 Και καθώς ο Λωτ σήκωσε τα μάτια του ψηλά, είδε ολόκληρη την Περίχωρο του Ιορδάνη, ότι ποτιζόταν ολόκληρη, πριν ο Κύριος να καταστρέψει, τα Σόδομα και την Γόμορρα. Ήταν σαν παράδεισος του Κυρίου, όπως η γη τής Αιγύπτου, μέχρι να πάει κανείς στη Σηγώρ.
11 Και ο Λωτ διάλεξε για τον εαυτό του ολόκληρη την Περίχωρο του Iορδάνη· και ο Λωτ μετασκήνωσε προς τα ανατολικά, και διαχωρίστηκαν ο ένας από τον άλλον.
12 O μεν Άβραμ κατοίκησε στη γη Xαναάν· ο δε Λωτ κατοίκησε ανάμεσα στις πόλεις τής Περιχώρου, και έστησε τις σκηνές του μέχρι τα Σόδομα.
13 Και οι άνθρωποι των Σοδόμων ήταν κακοί, και υπερβολικά αμαρτωλοί μπροστά στον Κύριο.” (Γένεσις 13/1-13).
Ο Θεός, όπως θα δούμε, είχε αποφασίσει να καταστρέψει όλες τις πόλεις της Περιχώρου, τα Σόδομα ,την Γόμορρα, την Αδαμά, την Σεβωείμ και την μικρή πόλη Σηγώρ. Στο 19ο κεφάλαιο της Γένεσης διαβάζουμε:
“1 και οι δύο άγγελοι ήρθαν το δειλινό στα Σόδομα· και ο Λωτ καθόταν δίπλα στην πύλη των Σοδόμων· ο δε Λωτ, βλέποντάς τους, σηκώθηκε σε συνάντησή τους, και προσκύνησε με το πρόσωπό του μέχρι το έδαφος·
2 και είπε: Ορίστε, κύριοί μου, στραφείτε, παρακαλώ, στο σπίτι τού δούλου σας, και διανυκτερεύστε, και πλύνετε τα πόδια σας· και καθώς θα σηκωθείτε το πρωί, θα πάτε στον δρόμο σας.” Οι δύο άγγελοι δέχτηκαν να φιλοξενηθούν εκείνη την νύχτα στο σπίτι του Λώτ. Και όταν οι κάτοικοι των Σοδόμων μαζεύτηκαν έξω από το σπίτι του Λωτ, με σκοπό να κακοποιήσουν τους αγγέλους, ο Λωτ παρακάλεσε τον όχλο των συμπολιτών του και τους είπε:
«7 Mη, αδελφοί μου, μην πράξετε ένα τέτοιο κακό.
8 Δέστε, έχω δύο θυγατέρες, που δεν γνώρισαν άνδρα. Να σας τις φέρω, λοιπόν, έξω· και να κάνετε σ’ αυτές, όπως σας φανεί αρεστό· μόνον σ’ αυτούς τούς άνδρες να μη πράξετε τίποτε, επειδή για τούτο μπήκαν κάτω από την σκιά τής στέγης μου. ... Τότε οι δύο άγγελοι χτύπησαν με αορασία τους επιτιθέμενους και είπαν στο Λώτ:
«12.. Έχεις εδώ κάποιον άλλον; Γαμπρό ή γιους ή θυγατέρες ή οποιονδήποτε άλλον έχεις στην πόλη, βγάλ’ τους έξω από τον τόπο·
13 επειδή, εμείς καταστρέφουμε τούτο τον τόπο ...
14 Βγήκε, λοιπόν, ο Λωτ και μίλησε στους γαμπρούς του, εκείνους που επρόκειτο να πάρουν τις θυγατέρες του, και είπε: Σηκωθείτε, βγείτε έξω από τούτο τον τόπο· επειδή, ο Kύριος καταστρέφει την πόλη. Αλλά, φάνηκε στους γαμπρούς του σαν να αστειεύεται.
5 Και όταν έγινε αυγή, οι άγγελοι επίεζαν τον Λωτ, λέγοντας: Σήκω, πάρε την γυναίκα σου, και τις δύο θυγατέρες σου, που βρίσκονται εδώ, για να μη καταστραφείς και εσύ μαζί με την ανομία τής πόλης.
16 Και επειδή καθυστερούσε, πιάνοντας οι άνδρες το χέρι του, και το χέρι τής γυναίκας του, και τα χέρια των δύο θυγατέρων του (επειδή, ο Κύριος τον σπλαχνίστηκε), τον έβγαλαν και τον πήγαν έξω από την πόλη.
17 Και όταν τους έβγαλαν έξω, ο Κύριος είπε: Διάσωσε την ζωή σου· μη περιβλέψεις πίσω σου, και μη σταθείς σε ολόκληρη την Περίχωρο· διάσωσε τον εαυτό σου στο βουνό, για να μη καταστραφείς.
18 Και ο Λωτ τούς είπε: Mη, παρακαλώ, Κύριε·
19 δες, ο δούλος σου βρήκε χάρη μπροστά σου, και μεγάλυνες το έλεός σου, που έκανες σε μένα, φυλάγοντας την ζωή μου· αλλά, εγώ δεν θα μπορέσω να διασωθώ στο βουνό, μήπως με προφτάσει το κακό, και πεθάνω·
20 δες, παρακαλώ, η πόλη αυτή είναι κοντά, ώστε να καταφύγω εκεί, και είναι μικρή· εκεί, παρακαλώ, να διασωθώ· ... Και θα ζήσει η ψυχή μου.
21 Και ο Κύριος είπε σ’ αυτόν: Πρόσεξε, σε εισάκουσα και σε τούτο το πράγμα, να μη καταστρέψω την πόλη (την Σηγώρ), για την οποία μίλησες·
22 βιάσου να διασωθείς εκεί· επειδή, δεν θα μπορέσω να κάνω τίποτε, μέχρις ότου φτάσεις εκεί· γι’ αυτό, αποκάλεσε το όνομα της πόλης, Σηγώρ.
23 O ήλιος ανέτειλε επάνω στη γη, όταν ο Λωτ μπήκε στη Σηγώρ.
24 Και έβρεξε ο Κύριος επάνω στα Σόδομα και την Γόμορρα θειάφι και φωτιά από τον Κύριο του ουρανού·
25 και κατέστρεψε αυτές τις πόλεις, και όλα τα περίχωρα, και όλους τούς κατοίκους των πόλεων, και τα φυτά τής γης.
26 Αλλά, η γυναίκα του, πίσω απ’ αυτόν, καθώς κοίταξε ολόγυρα, έγινε στήλη από αλάτι.
27 Και ο Άβραμ, μόλις σηκώθηκε ενωρίς το πρωί, ήρθε στον τόπο όπου είχε σταθεί μπροστά στον Κύριο·
28 και κοιτάζοντας επάνω στα Σόδομα και την Γόμορρα, και επάνω σε ολόκληρη την γη τής Περιχώρου, είδε, και νάσου, καπνός ανέβαινε από την γη, σαν καπνός από καμίνι.
29 Έτσι, λοιπόν, ... ο Θεός κατέστρεψε τις πόλεις τής Περιχώρου.” (Γένεσις 19/1-29).
Σε όλα αυτά τα οποία διαβάσαμε, κατ’ ευθείαν από την Γραφή, πού είναι κάποια αμαρτία του Λωτ; Πουθενά δεν είναι. Γι’ αυτό, η Γραφή τον ονομάζει δίκαιο.
ΘΕΛΗΣΕ Ο ΆΒΡΑΜ ΝΑ ΠΑΓΙΔΕΨΕΙ ΤΟΝ ΛΩΤ;
Εάν κατηγορήσουμε τον Λωτ, ότι διάλεξε τα Σόδομα, τότε θα πρέπει να κατηγορήσουμε πρώτα τον θείο τού Λωτ, τον Άβραμ, Διότι ο Άβραμ έθεσε στον Λωτ το περιορισμένο αυτό ενδεχόμενο επιλογών:
Διάλεξε, του είπε ή δεξιά θα πας ή αριστερά θα πας. Δηλαδή, ή στην Περίχωρο του Iορδάνη ή στη γη Χαναάν.
Οι μοναδικές δύο επιλογές δεν ήταν του Λωτ, ήταν του Άβραμ.
Ο Άβραμ έβαλε το δίλημμα δεξιά ή αριστερά.
Μήπως, ο Άβραμ έβαλε μία καλή επιλογή, από την μία, και μία παγίδα αμαρτίας από την άλλη;
Μία παγίδα, όμως, που θα έπεφτε ή επάνω σ’ αυτόν τον ίδιον τον Άβραμ ή επάνω στον ανεψιό του!
Και εάν ο Λωτ διάλεγε διαφορετικά, καθώς προείπαμε, θα κατηγορούσαμε σήμερα τον Αβραάμ, τον πατέρα της Πίστεως, ότι πήγε να κατοικήσει σε μία από τις σοδομικές αυτές πόλεις; Διότι αναγκαστικά, εκεί θα πήγαινε ο Άβραμ.
Τον Λώτ, όμως, δεν διστάζουμε να τον καταγγείλουμε!
Είναι άδικο να κατηγορείται ο Λωτ, διότι αναγκαστικά, ένας απ’ τους δύο θα πήγαινε στα Σόδομα.
Ο Λώτ, λοιπόν, κατασκήνωσε μέχρι τα Σόδομα. Και η έκφραση “κατασκήνωσε μέχρι τα Σόδομα” σημαίνει κατασκήνωσε στα Σόδομα.
Κι αν ακόμα ο Λωτ είχε κατασκηνώσει λίγο έξω από την πόλη, θα ήταν αδύνατον να μην είχε σχέση με την πόλη, αφού, ως μεγάλος κτηνοτρόφος θα έπρεπε να εμπορευθεί για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του, αφού, θα έπρεπε να παντρέψει τις θυγατέρες του.
Και εμείς σήμερα, σε «Σόδομα και Γόμορρα» ζούμε, Όχι έξω, αλλά μέσα στα «Σόδομα και Γόμορα» της Αθήνας και των άλλων ελληνικών πόλεων.
Μήπως κάνουμε αμαρτία επειδή μένουμε στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη; Ας απαντήσουν οι αρθρογράφοι και οι αμβωνούχοι.
Μήπως έπρεπε να πάμε να γίνουμε καλόγεροι; Αλλά, και οι καλόγεροι, σε πολυπληθή κοινόβια ζουν.
Είμαστε διαμαρτυρόμενοι Χριστιανοί, και ο Λούθηρος τα έκλεισε τα μοναστήρια, γιατί έτσι λέει ο λόγος του Θεού: Να ζήσουμε δια της πίστεως, μέσα στον κόσμο, με την δύναμη του Θεού, αλλά χωρίς την αμαρτία στην ζωή μας. (Ιωάννης 17/15)
Η ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΗ ΣΗΓΩΡ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ
Κάποιος άλλος είπε: Γιατί δεν προτίμησε ο Λωτ να κατοικήσει στην μικρή πόλη Σηγώρ, αλλά προτίμησε τα Σόδομα;
Όποιος, όμως, μελετά και γνωρίζει την Βίβλο ξέρει ότι και οι άνθρωποι της Σηγώρ ανήκαν στην ίδια σοδομική περιοχή της Περιχώρου.
Η Σηγώρ είχε προγραμματιστεί να καεί και αυτή!
Οι άγγελοι, όμως, καθώς διαβάσαμε, την εξαίρεσαν την Σηγώρ, όχι γιατί αυτή ήταν καλύτερη από τις άλλες σοδομικές πόλεις, αλλά την εξαίρεσαν χάριν του δίκαιου Λώτ, για να μπορέσει να καταφύγει εκεί, και να μην τον βρει το κακό μέχρι να φτάσει στο βουνό. (βλ. Γένεσις 19/21).
Η μικρή πόλη Σηγώρ, από ηθικής πλευράς, ήταν όπως και οι άλλες πόλεις της Περιχώρου, οι οποίες και αυτές καταστράφηκαν:
Όπως οι πόλεις “των Σοδόμων και των Γομόρρων, της Aδαμά και της Σεβωείμ, που ο Kύριος κατέστρεψε στον θυμό του, και στην οργή του”. (Δευτερονόμιο 19/23).
Γι’ αυτό αργότερα ο Λωτ εγκατέλειψε την Σηγώρ, και κατέφυγε στο βουνό, με τις δύο θυγατέρες του, διότι φοβήθηκε μήπως και η Σηγώρ θα είχε την ίδια τύχη με τις άλλες πόλεις της Περιχώρου.
ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΠ. ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΩΤ
Ο γραπτός λόγος τού Θεού, το Άγιο Πνεύμα Του, και όχι η προφορική “Ιερά Παράδοση” του άμβωνα ή κάποιου περιοδικού, αλλά, ο γραπτός λόγος τού Θεού, η Αγία Γραφή γράφει ότι:
“6 (Ο Θεός) κατέκρινε σε καταστροφή τις πόλεις των Σοδόμων και της Γομόρρας, και τις αποτέφρωσε, κάνοντάς τες παράδειγμα εκείνων που πρόκειται να ασεβούν·
7 και ελευθέρωσε τον δίκαιο Λωτ, που καταθλιβόταν από την ακόλαστη διαγωγή των ανόμων·
8 επειδή, ο δίκαιος, κατοικώντας ανάμεσά τους, με το βλέμμα και με την ακοή βασάνιζε από ημέρα σε ημέρα την δίκαιη ψυχή του, εξαιτίας των άνομων έργων τους.
9 Ο Kύριος ξέρει να ελευθερώνει από τον πειρασμό τούς ευσεβείς, τους δε άδικους να τους διατηρεί για την ημέρα τής κρίσης, ώστε να τιμωρούνται” (Β΄ Πέτρου 2/6-9).
Έτσι εικονίζει και έτσι περιγράφει ο γραπτός λόγος του Θεού τον Λωτ: Δίκαιο και ευσεβή, “που καταθλιβόταν από την ακόλαστη διαγωγή των ανόμων.” (Β΄ Πέτρου 2/6-9).
Υπάρχουν, όμως, κάποιοι, οι οποίοι, την δίκαιη καρδιά του δίκαιου, την χαρακτηρίζουν ως “ένα μεγάλο παράδειγμα ακαλλιέργητης καρδιάς, γεμάτης πέτρες κι αγκάθια”.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο λόγος του Θεού πουθενά δεν κατηγορεί τον Λωτ για την εκλογή του, ούτε και για την ζωή του, αντίθετα, τον επαινεί.
Η εκλογή του Λώτ δεν ήταν εκλογή πνευματική, αλλά φυσική, είχε σχέση με την ομορφιά της φύσης. Δεν του άρεσε η αμαρτία, τον εντυπωσίασε το τοπίο της Περιχώρου, και το επέλεξε.
Αν δεν πήγαινε αυτός στις σοδομικές πόλεις, θα πήγαινε αναγκαστικά σε μία από αυτές ο Άβραμ!
Κι αν γινόταν έτσι, θα τολμούσε, λέγω ξανά, σήμερα, θα τολμούσε κάποιος να κατηγορήσει τον τότε Άβραμ γιατί δέχτηκε να πάει στα Σόδομα, ή σε κάποια από τις ακριβώς παρόμοιες πόλεις της Περιχώρου;
Και η γη Χαναάν, όμως, που πήρε αναγκαστικά ο Άβραμ, και αυτή ήταν μία ωραία γη, μία γη που έρεε μέλι και γάλα.
Εγώ, προσωπικά, πιστεύω, ότι ο Λωτ υπάκουσε στον θείο του να επιλέξει ένα από τα δύο, και επέλεξε αυτό που τον εντυπωσίασε.
Ίσως, ήταν πιο ρομαντικός, με την ομορφιά της φύσης, από ότι εμείς σήμερα, που τον κατηγορούμε άδικα.
Ούτε η Παλαιά Διαθήκη, ούτε η Καινή Διαθήκη γράφουν κάτι κακό για τον Λωτ. Αντίθετα επαινούν την ευσέβειά του και την δικαιοσύνη του.
“Ο (Θεός) ελευθέρωσε τον δίκαιο Λωτ, που καταθλιβόταν από την ακόλαστη διαγωγή των ανόμων”.
Έτσι λέγει ο γραπτός λόγος του Θεού, ο οποίος δεν αναιρείται.
Και αν, τέλος, η καρδιά του Λωτ, όπως γράφει ο συνεργάτης της Βιβλικής Εταιρείας, είναι “ένα μεγάλο παράδειγμα ακαλλιέργητης καρδιάς, γεμάτης πέτρες κι αγκάθια”, τότε, γιατί η Βιβλική Εταιρεία, στις Άγιες Γραφές που εκδίδει, αποκαλεί τον Λωτ τρεις φορές δίκαιο και ευσεβή; (Β΄ Πέτρου 2/6-9)
ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Όλα αυτά, τα ανέφερα και τα δημοσίευσα εδώ, για τρεις σκοπούς:
Πρώτον, για να μην δίδεται η αφορμή, στους εχθρούς της Βίβλου, να στρέφονται εναντίον της και εναντίον των προσώπων που αυτή χαρακτηρίζει δικαίους και ευσεβείς. Αποτελεί δε, ειρωνεία, τέτοιες αφορμές να δίδονται από συνεργάτες της Βιβλικής Εταιρείας.
Δεύτερον, για να αποδειχθεί, αναλυτικά, η επαναλαμβανόμενη αδικία στο πρόσωπο του ευσεβούς και δίκαιου Λωτ.
Τρίτον, για να διαφανεί πόσο αναγκαίο είναι, να προσηλώνουμε την καρδιά μας στον γραπτό λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή και όχι να τρώμε και να καταπίνουμε αμάσητα, ό,τι μας σερβίρεται από άμβωνες, zoom, περιοδικά και εφημερίδες.
Ο γραπτός λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, να είναι η τροφή μας και η ζωή μας. Την Βίβλο, να εμπιστευόμαστε, αυτήν να μελετάμε. Αυτήν μας χάρισε ο Θεός εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.
Ας είναι το όνομά Του δοξασμένο στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.
Σωτήριος Κ Ιωάννου | believe.gr
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ APΘPA - KEIMENA
Κληρονομήσαμε την αμαρτωλή φύση του Αδάμ - όχι την αμαρτία του
Nαι, στ' αλήθεια αναστήθηκε ο Kύριος!
Ο διάσημος τραγουδιστής Blackie Lawless επιστρέφει στην Πίστη!
Oι Aμερικάνοι και εμείς - Tο χτύπημα στο Mανχάταν N.Y.
Tο φυλαχτό του πρωθυπουργού
(Αύγουστος 2007) και του αρχιεπισκόπου
Είμαστε ένας λαός διεφθαρμένος -
Οικονομική Κρίση 2010 -2019
Θεία Κοινωνία:
Μυστήριο ή ανάμνηση της Θυσίας Του;
Καλή Παναγιά και Καλό Παράδεισo...
Αδαμάντιος Κοραής - “Διάλογος περί του εν Ιεροσολύμοις αγίου φωτός”
Aρχιεπίσκοπος Aλβανίας - Eίναι η εξαίρεση;
Μοναχισμός:
Η άρνηση της δύναμης του Θεού στη ζωή
Πολλούς άρχοντες μέχρι σήμερα ψήφισες
Mητέρα Tερέζα: Ο Θεός της Βίβλου,
ποτέ δεν την ανακήρυξε άγια
Επειδή τα Xριστούγεννα τελειώνουν!
Λαός ευλογημένος ή καρναβαλικός;
"Σύγχρονοι Γεδεώνες" στη "μάχη των ταυτοτήτων"
Οι άνθρωποι των πολιτικών γραφείων - παραμονές των μνημονίων
H Διαθήκη τής Xριστιανής Mάνας
"οὐχ ἁρπαγμὸν ἡγήσατο τὸ εἶναι ἴσα θεῷ"
ΠΡΟΣΕΥΧΗ στο Δείπνο του Κυρίου - 1 -
ΠΡΟΣΕΥΧΗ στο Δείπνο του Κυρίου - 2 -