Ο διάσημος τραγουδιστής Blackie Lawless επιστρέφει στην Πίστη

 
 
Σωτήριος Κ Ιωάννου | believe.gr
March 2, 2010
Athens 

 

Ο Blackie Lawless, γνωστός τραγουδιστής του μουσικού συγκροτήματος WASP (hard rock - metal), επιστρέφοντας στο Χριστό, εμπνέεται έντονα από το Γολγοθά και τα όσα συνέβησαν εκεί. Επικεντρώνει την προσοχή του στον ένα ληστή. Περιγράφει στο τραγούδι του (ο ίδιος έγραψε τους στίχους και τη μουσική) την αγωνία του ληστή, καθώς είναι καρφωμένος στο σταυρό και το αίμα του αδειάζει στο χώμα. Βλέπει ότι λίγα λεπτά ζωής του έχουν απομείνει και συνειδητοποιεί το βάρος της αμαρτωλής του ζωής να τον βαραίνει επικίνδυνα. Αισθάνεται το φόβο της αιωνιότητας να απλώνεται μπροστά του σαν σκοτάδι και σαν φως. Πού κατευθύνεται τώρα η ψυχή του; Στον ουρανό; Στην κόλαση; Πάνω ή κάτω; Ο χρόνος που του έχει απομείνει είναι ελάχιστος! Δείτε αυτό το video, αυτή τη δημιουργία του Blackie Lawless, στην πιο μεγάλη στιγμή της ζωής του, αυτή της πνευματικής του αναγέννησης και της προσωπικής του γνωριμίας με τον Θεό. Παραθέτουμε την απόδοση των στίχων (lyrics) στην Ελληνική γλώσσα: 

 Ακούς το θρήνο τώρα;
Τους ακούς κάτω που καρφώνουν;
Σε ένα στεφάνι από αγκάθια γεννήθηκε η θλίψη
Ο ουρανός έχει κατέβει κάτω
Γιατί ο ιδρώτας σαν αίμα κυλάει;
Η έκλειψη, μια σκιά τώρα
Ο ήλιος έχει φύγει και οι λύπες έρχονται
Από πού γλιστράει;

Ιησού, σε χρειάζομαι τώρα!
Ελευθέρωσέ με, είμαι σαν χαμένος
Ω, θυμήσου με σήμερα
Είμαι ένας λεπρός αφημένος να κρεμαστεί
Ω, ναι, σε χρειάζομαι τώρα

Ιησού, σε χρειάζομαι τώρα
Δείξε μου, είμαι σαν χαμένος
Αχ, και να μου δείξεις ότι υπάρχει ένα πέρασμα
από το σταυρό, απ΄ όπου είμαι κρεμασμένος
Ω, δες με, αιμορραγώ, σε χρειάζομαι τώρα

Πες μου, πού θα πάω τώρα;
Ω, είμαι χαμένος ή βρέθηκα;
Είσαι αυτός που λένε;
Είσαι αυτός που ισχυρίζονται;
Ω, θυμήσου με!
Πες, κάπως, μια μικρή προσευχή,
Ω Δείξε μου πού είμαι δεμένος;
Ω! Θεέ είμαι πεσμένος
Οι καμπάνες χτυπάνε
Απλά θυμήσου με, το όνομά μου, το όνομά μου

Σιγά σιγά γλιστράω
σε αυτά τα φτερά που συνεχίζουν
Τα γόνατά μου είναι ματωμένα απ' το σύρσιμο
Δείξε μου ότι υπάρχει ένας λόγος
Να συνεχίσω να πιστεύω ότι είσαι ο Ένας
Τα γόνατά μου είναι θαμμένα στο σταυρό Σου

Πες μου, πού θα πάω τώρα;
Πες μου, κατεβαίνω κάτω;
Είσαι αυτός που λένε ότι ισχυρίζεσαι;
Θυμήσου με τούτη τη νύχτα!

Ανάπνευσε και άκου με τώρα
Ω, φέρε με ζωντανό
Δείξε μου πως όλος ο Γολγοθάς είναι δικός μου
Σκιές για πάντα, νύχτα
Ω δεν υπάρχει για μένα ελπίδα;
Ω, κάπου θα δείξεις για μένα;
Ω, περιμένω, πιστεύω πως υπάρχει ένας λόγος που μπορώ να βρω
Ω, ω, Κύριε θυμήσου με, πάρε με απόψε 

Σχετικά με τον τίτλο του δίσκου "Γολγοθάς", πριν αυτός κυκλοφορήσει ακόμα, ο Lawless ανέφερε, με νόημα, τα εξής: "Γολγοθάς" είναι η εβραϊκή ονομασία για το «κρανίου τόπος», και η τοποθεσία στην οποία σταυρώθηκε ο Χριστός. Είναι ενδιαφέρον, γιατί βλέπεις πολλές μπάντες να χρησιμοποιούν εικόνες του Σατανά ή του θανάτου, και σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να απευθυνθούν στην πηγή, γιατί όλα βρίσκονται εκεί. Εννοώ ότι εάν θες θάνατο, εκεί υπάρχει αρκετός."!... 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρακάτω Αποκλειστική Συνέντευξη - Ομολογία του Blackie Lawless, αμέσως μετά την κυκλοφορία του Νέου Άλμπουμ "Γολγοθά", στο ultimateclassicrock.com - (By Liz Ramanand, September 26, 2015) 

"Με περίπου 30 χρόνια μουσικής κάτω από τη ζώνη, οι WASP κυκλοφόρησαν το 15ο studio album τους, με τίτλο "Γολγοθά". Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον ηγέτη της μπάντας Blackie Lawless για την ολοκαίνουργια μουσική του, αλλά και για την αναβίωση της πίστης του, ως αναγεννημένου πλέον Χριστιανού, και πώς αυτή η αναγέννηση έχει επηρεάσει τη δημιουργία της νέας μουσικής.

Τι σημαίνει ο τίτλος του νέου άλμπουμ "Golgotha" για εσάς προσωπικά;

Αυτή είναι μία καλή ερώτηση. Προερχόμενος από μια προοπτική τού να είσαι αναγεννημένος Χριστιανός, αυτό (ο Γολγοθάς) είναι το κέντρο του κόσμου μου. Χωρίς αυτό (χωρίς τον Γολγοθά) δεν έχουμε τίποτα.

Στα πιο σκληρά είδη της μουσικής πολλοί οπαδοί είναι διστακτικοί με τη θρησκεία ή την ιδέα της θρησκείας και κρίνουν με διαφορετικό τρόπο.

Έτσι θα πρέπει να είναι, γιατί υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στη θρησκεία και την πίστη και συμφωνώ με αυτούς ολόψυχα.

Πολλοί οπαδοί δεν δείχνουν πάντα κατανόηση όταν οι αγαπημένοι τους μουσικοί ανακαλύπτουν την πίστη. Πώς θα κρίνατε ότι ένας αναγεννημένος Χριστιανός επηρεάστηκε στην όλη του δημιουργική και δισκογραφική διαδικασία αυτού του album;

Βεβαίως, στιχουργικά, τα πάντα είναι γραμμένα από τα μάτια της πίστης μου, τα πάντα περνάνε μέσα από αυτό το φίλτρο. Μιλάμε για ένα είδος μουσικής, (αυτό της hard rock και metal), που, σε γενικές γραμμές, έχει εμμονή με την ιδέα του Θεού ή / και το διάβολο. Στη Jazz, στην pop, αλλά και γενικά, δεν υπάρχει άλλο είδος μουσικής που να έχει απόλυτη εμμονή με αυτές τις πνευματικές ιδέες. Η Βίβλος μάς λέει: "Η αλήθεια έχει τοποθετηθεί στις καρδιές όλων των ανθρώπων." Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι ξέρουν ποια είναι η αλήθεια. Αυτό που βλέπω είναι ανθρώπους να αναζητούν την αλήθεια. Και όλοι είναι σε ένα ταξίδι (αναζήτησης). Οι άνθρωποι που έλκονται από αυτό το είδος της μουσικής είναι οι άνθρωποι που είναι πραγματικά πολύ περισσότερο σε αρμονία με αυτό από ό,τι νομίζουν ότι είναι.
Μιλώ από μια κατεύθυνση που ξέρω για ποιο πράγμα μιλάω. Ήμουν στην εκκλησία μέχρι στο τέλος της εφηβείας μου και όταν έφυγα, και ήρθα στην Καλιφόρνια, πήγα τόσο μακριά όσο θα μπορούσε κανείς να πάει. Κατέληξα να σπουδάζω τον αποκρυφισμό (occult) για τρία χρόνια. Καταλαβαίνω αυτό που ψάχνουν οι άνθρωποι, ψάχνουν για το ίδιο πράγμα που ψάχνω κι εγώ. Είμαι τώρα σε ένα σημείο που μπορώ να μιλάω δύο γλώσσες: Μπορώ να μιλήσω τη γλώσσα τους. Αυτοί δεν μπορούν απαραίτητα να μιλάνε τη δική μου γλώσσα, αλλά μπορώ να καταλάβω από πού έρχονται.
Όταν μιλάμε για θρησκεία χρησιμοποιούμε την έκφραση αυτή ως ένα γενικό όρο, και όταν οι άνθρωποι αντιστέκονται σε αυτό έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται έτσι. Αυτό, μία αιτία που με έδιωξε (από την εκκλησία), ήταν η κατήχηση που έπαιρνα από τους ανθρώπους – αυτή είναι η κατήχηση από άνθρωπο. Τώρα, από την πλευρά μου, η πίστη μου στηρίζεται στον Ιησού Χριστό και την Αγία Γραφή, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Δεν θέλω να ακούσω κανέναν να μου λέει τις ιδέες του ή τις ερμηνείες του ή παρεμβολές από ό,τι αυτοί έχουν προσθέσει στην Αγία Γραφή, να μου λένε, για παράδειγμα, ότι δεν μπορώ να φάω κρέας την Παρασκευή ή ότι πρέπει να πάω κάπου για να προσκυνήσω παλιά νεκρά κόκαλα κάποιου ανθρώπου που έχει πεθάνει αρκετά χρόνια πριν. Αυτό δεν υπάρχει στην Αγία Γραφή μου.
Υπάρχουν πολλά από αυτά. Kάθε οργανωμένη θρησκεία τα έχει, κάθε οργανωμένη πίστη τα έχει. Εγώ, όμως, δεν έρχομαι από εκεί. Όταν έφυγα από την εκκλησία και στη συνέχεια σπούδασα τον αποκρυφισμό (occult), περπάτησα για περίπου 20 χρόνια και θεωρούσα τον εαυτό μου θυμωμένο με τον Θεό. Συνειδητοποίησα, μετά από 20 χρόνια, ότι δεν ήμουν θυμωμένος με τον Θεό, ήμουν θυμωμένος με τον άνθρωπο για την θρησκευτική κατήχηση που πήρα. Έπρεπε, λοιπόν, να διευθετήσω αυτό το ζήτημα μια για πάντα, γιατί δεν θέλω να πορεύομαι οπουδήποτε με αυτή την ανησυχία, για το τι πρόκειται να συμβεί σε μένα, για το πού πηγαίνω.
Απαίτησα, λοιπόν από τον εαυτό μου, να μάθω την αλήθεια. Πήρα την Αγία Γραφή και άρχισα να διαβάζω και νόμιζα ότι πρόκειται να διαψεύσω αυτό το πράγμα (τη Γραφή) μια για πάντα. Ο καθένας λέει ότι η Βίβλος γράφτηκε από ανθρώπους, αλλά η Αγία Γραφή λέει ότι αυτοί που την έγραψαν ήταν άνδρες που εμπνεύστηκαν κατ’ ευθείαν από τον Θεό. Αλλά εγώ δεν το πίστεψα αυτό ούτε για ένα λεπτό. Γι’ αυτό και άρχισα να διαβάζω, και άρχισα να ανακαλύπτω ότι η Βίβλος περιέχει 66 βιβλία, γραμμένα από 40 διαφορετικούς συγγραφείς, οι οποίοι κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ηπείρους, σε τρεις διαφορετικές γλώσσες. Και ότι αυτοί όλοι έγραψαν, καλύπτοντας μία περίοδο 2.000 ετών. Οι περισσότεροι από τους συγγραφείς δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον, δεν είχαν γνώση του άλλου, αλλά, παρ’ όλα αυτά, απαντούσαν ο ένας στις απορίες του άλλου, και ολοκλήρωναν ο ένας τις προτάσεις του άλλου.
Άρχισα τότε, προχωρώντας βαθύτερα στη Βίβλο, να μπερδεύομαι, μέχρι που μια μέρα το Βιβλίο αυτό με χτύπησε σαν μια σφαίρα. Διαβάζω τώρα το ζωντανό λόγο ενός ζωντανού Θεού. Συνεχίζοντας να διαβάζω, μετά από αυτή την εμπειρία, ήταν σαν να άγγιζα την επιφάνεια μόνο αυτού του βιβλίου. Μετά, όταν προχωράς ακόμα βαθύτερα, τότε αυτό που ανακαλύπτεις είναι πέρα ​​από κάθε ανθρώπινη επινόηση. Δεν μπορώ να το εκφράσω αυτό καλύτερα και πιο δυνατά. Είναι πέρα ​για πέρα αδύνατο ότι το Βιβλίο αυτό θα μπορούσε να έχει γραφτεί από τους ανθρώπους. Είμαι συγγραφέας και ακόμη και οι συγγραφείς που γνωρίζω τους οποίους θαυμάζω - βλέπω πώς γράφουμε, ξέρω ποιες είναι οι δυνατότητές μας και όπως είπα, αυτό που ανακάλυψα είναι τόσο πολύ πέρα ​​από κάθε ανθρώπινη επινόηση.

Με μια διαφορά ενός κενού έξι ετών, μεταξύ του "Babylon" και αυτού του νέου δίσκου, πώς συνέβη να δημιουργήσεις το "Golgotha", έτσι ώστε αυτό να διαφέρει από τις άλλες δημιουργίες των WASP albums;

Μέσα σε αυτό το κενό χρόνου ξεκινήσαμε αρχικά την Άνοιξη του 2011 και πήγαμε και κάναμε την 30η επετειακή περιοδεία το 2012, και τότε, τον Μάιο που ακολούθησε, έσπασα το πόδι μου πολύ άσχημα και χάσαμε το υπόλοιπο του έτους, ώστε αν τα βάλετε όλα μαζί περίπου είναι δύο χρόνια εργασίας που απλώνονται. Αυτά τα κενά χρόνου, προγραμματισμένα ή όχι, κατέληξαν σε καλό, γιατί μας έδωσαν την πολυτέλεια του χρόνου που εγώ δεν είχα ποτέ πριν. Έτσι, μπορούσαμε να μιλάμε μεταξύ μας για ένα-δυο μήνες πριν τη μίξη του δίσκου. Αν αυτά τα κενά δεν είχαν συμβεί αυτός ο δίσκος δεν θα γινόταν με τον τρόπο που έγινε. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να καθίσουμε πίσω και πραγματικά να διερωτηθούμε και να πούμε, "Είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε; Είναι αυτό που θέλουμε να ακούγεται έτσι;"

Με την πίστη σου και με το να είσαι ένας αναγεννημένος Χριστιανός, τι νομίζουν για σένα τα υπόλοιπα μέλη των WASP;

Έχουν γίνει πολύ γενναιόδωροι. Θα ήθελα απλώς να πω ότι η γενναιοδωρία τους ήταν μεγάλη, δίνοντάς μου την ελευθερία να πω τα πράγματα που έχω πει. Πιστεύω επίσης ότι είναι αρκετά αντικειμενικοί για να ξέρουν. Ο μπασίστας μας ο Mike [Duda] μου είπε τις προάλλες, "Hey ένα σπουδαίο τραγούδι είναι ένα σπουδαίο τραγούδι”.

Έχουν περάσει 30 χρόνια από την κυκλοφορία του "Last Command". Τι θυμάσαι περισσότερο από τη δημιουργία αυτού του άλμπουμ;

Νομίζω ακριβώς το αντίθετο από αυτό που μιλάμε τώρα, γιατί αυτός ο δίσκος έγινε και τελείωσε - προ-παραγωγή, ένας δίσκος από πάνω προς τα κάτω σε επτά εβδομάδες. Μας παίρνει τόσο πολύ για να συντονιστούν οι κιθάρες μας τώρα. [Γέλια] Είμαστε πολύ μεθοδικοί, με τον τρόπο που κάνουμε τώρα τους δίσκους. Μία από τις καλύτερες επενδύσεις που έχω κάνει ποτέ ήταν η κατασκευή ενός studio, όταν κάναμε το “Crimson Idol”, χτίσαμε κυριολεκτικά ένα εργαστήριο που μπαίνουμε και δεν χρειάζεται να βλέπεις το ρολόι ή τίποτα απ’ αυτά. Απλά κάνεις αυτό που θέλεις στο δικό σου ρυθμό, θα αναλώσουμε ημέρες, μερικές φορές, χωρίς να παίξουμε ούτε μία νότα, απλά μιλάμε για την ιδέα ενός τραγουδιού και πώς μπορούμε να το στρέψουμε από μέσα προς τα έξω, και θα δοκιμάσουμε αυτό και τούτο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε βιδωμένοι ολόγυρα, απλά μιλάμε για αυτό που κάνουμε, αυτό μας δίνει μια πολυτέλεια να εφαρμόζουμε αυτή τη μεθοδική προσέγγιση. Είμαστε, επίσης, σε ένα σημείο στην καριέρα μας, όπου δεν χρειάζεται να κάνουμε δίσκους που δεν θέλουμε να κάνουμε. Θέλω να πιστεύω ότι η ποιότητα είναι καλύτερη από την ποσότητα. Ξέρω ότι η προφανής απάντηση είναι να έχουμε και τα δύο καλά, δεν μπορείς, όμως, να πάρεις και τα δύο. Πάνω από αυτό υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να κάνεις έναν ακριβό δίσκο, θα πρέπει να επενδύσεις σε χρόνο και χρήματα, ανεξάρτητα αν αυτός είναι ένας καλός δίσκος ή όχι - αυτό το αφήνω σε εσάς παιδιά. Ένα πράγμα που ξέρω είναι ότι, ηχητικά μιλώντας, για τον νέο αυτό δίσκο, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο εκεί έξω τώρα. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να δαπανήσουν τα χρήματα και δέκα σεντς πάνω σε αυτό (το είδος της μουσικής) τώρα, διότι δεν υπάρχει η ανταπόδοση που υπήρχε και το καταλαβαίνω αυτό. Έχουμε να κάνουμε με μια κληρονομιά μεγάλη, οπότε αν πρόκειται να το κάνεις αυτό, προσπάθησε να το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς.

Στην παγκόσμια περιοδεία των W.A.S.P. για την υποστήριξη του "Golgotha", τι είναι αυτό το ένα μη-ηλεκτρονικό είδος, που θα πρέπει να έχεις μαζί σου στο δρόμο;

Η πρώτη μου αντίδραση, ήμουν έτοιμος να πω η Αγία Γραφή, επειδή αυτή είναι μέσα από την οποία προέρχεται η δύναμή μου. Πιθανόν να ψάχνεις για κάτι που είναι λίγο πιο πεζό υποθέτω. Πω πω, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Όντας εκεί έξω υπάρχει μια παράξενη ύπαρξη, κατά μία έννοια, αλλά εγώ δεν ξέρω πόσα χρόνια της ζωής μου έχω πράγματι δαπανήσει στο δρόμο, έτσι ώστε αυτός (ο δρόμος) να καταλήγει να είναι μια επέκταση του σπιτιού. Είναι πολύ φυσιολογικό για μένα, αυτό που μπορώ να σου πω είναι πως έχω συνηθίσει σε αυτό. [Γέλια]"

ΠΗΓΗ: ultimateclassicrock.com/blackie-lawless-2015-interview

Link στο YouTube: W.A.S.P. - Golgotha (Official Lyric Video) | Napalm Records

 

Επιμέλεια-μετάφραση: Σωτήριος Κ Ιωάννου

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2016 

 
 


ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ APΘPA - KEIMENAH Aξιοπιστία της Aγίας Γραφής
 Κληρονομήσαμε την αμαρτωλή φύση του Αδάμ - όχι την αμαρτία τουNαι, στ' αλήθεια αναστήθηκε ο Kύριος!
  Ο διάσημος τραγουδιστής Blackie Lawless επιστρέφει στην Πίστη!
 Oι Aμερικάνοι και εμείς - Tο χτύπημα στο Mανχάταν N.Y.Tο φυλαχτό του πρωθυπουργού
(Αύγουστος 2007) και του αρχιεπισκόπου

  Είμαστε ένας λαός διεφθαρμένος -
Οικονομική Κρίση 2010 -2019Θεία Κοινωνία: Μυστήριο ή ανάμνηση της αγάπης του Θεού;Καλή Παναγιά και Καλό Παράδεισo...Αδαμάντιος Κοραής - “Διάλογος περί του εν Ιεροσολύμοις αγίου φωτός”Η Κυριακή της ΘρησκοληψίαςΟΥΚΡΑΝΙΑ: Γιατί ο πόλεμος;Aρχιεπίσκοπος Aλβανίας - Eίναι η εξαίρεση;Μοναχισμός:
Η άρνηση της δύναμης του Θεού στη ζωή
Πολλούς άρχοντες μέχρι σήμερα ψήφισεςMητέρα Tερέζα: Ο Θεός της Βίβλου, ποτέ δεν την ανακήρυξε άγιαΕπειδή τα Xριστούγεννα τελειώνουν!Λαός ευλογημένος ή καρναβαλικός;"Σύγχρονοι Γεδεώνες" στη "μάχη των ταυτοτήτων"Οι άνθρωποι των πολιτικών γραφείων - παραμονές των μνημονίων
H Διαθήκη τής Xριστιανής MάναςUKRAINE: Why the war?