Αθήνα, 22 Μαΐου 2013Όταν εξομολογείσαι την αμαρτία σου σε κάποιον, στον ιερέα ή σε έναν έμπιστο φίλο σου, βγαίνει από μέσα σου ένα βάρος. Αυτό το βάρος είναι ψυχολογικό, είναι μία ψυχολογική ανακούφιση που νιώθεις εκείνη την στιγμή. Η ενοχή, όμως, της αμαρτίας, παραμένει μέσα στην καρδιά σου. Μπροστά στον Άγιο Θεό παραμένεις ένοχος και η καρδιά σου εξακολουθεί να είναι μολυσμένη.

Γι' αυτό η μετάνοια και η παραδοχή της αμαρτίας μπροστά στους ανθρώπους δεν σώζει τον άνθρωπο, δεν εξαλείφει την ενοχή.

Την ενοχή μόνο ο Θεός μπορεί να την αφαιρέσει. Και την καρδιά του αμαρτωλού μόνο αυτός μπορεί να την καθαρίσει. Γιατί μόνο Αυτός συγχωρεί και εξαλείφει αμαρτίες.

Και αυτό το έργο της συγχώρεσης δεν το κάνει ο Θεός με ένα λόγο Του, αλλά το έκανε με την φοβερή και ανεπανάληπτη Θυσία του αγαπητού Του Υιού, του Ιησού Χριστού.

Γι’ αυτό ο Χριστός ονομάζεται Σωτήρας του κόσμου, γιατί εξάλειψε τις αμαρτίες του κόσμου. Απένειμε, έδωσε χάρη στον κόσμο, καθαρίζοντας με το αίμα του Σταυρού Του τις μολυσμένες από την αμαρτία καρδιές μας.

Όποιος άνθρωπος πιστεύει σε αυτή τη Χάρη του Χριστού, όποιος δέχεται και παίρνει με την πίστη, από τον Θεό, αυτό το δώρο της συγχώρεσης, αυτός σώζεται! Γίνεται αμέσως παιδί του Θεού, και κληρονόμος της Ουράνιας Βασιλείας Του. Και τότε νιώθει βαθιά μέσα στην καρδιά του τη βεβαιότητα της σωτηρίας του και την επίσκεψη και παρουσία του Αγίου Πνεύματος στη ζωή του.

Όποιος δεν πιστεύει σ’ αυτή τη Χάρη της συγχώρεσης αρνείται τη δωρεά του Θεού, περιφρονεί την αγάπη Του, και φεύγει από τον κόσμο αυτό μαζί με τις αμαρτίες του, και με την ενοχή του να τον βαραίνει αιώνια. Αυτό είναι κόλαση!


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Μόνο η μετάνοια δεν φτάνει. Για να σωθούμε πρέπει να πιστέψουμε στο έργο του καθαρισμού των αμαρτιών μας, το οποίο έκανε ο Χριστός πάνω στο σταυρό του Γολγοθά. Αυτός, εκεί, πήρε πάνω Του την ενοχή μας, σήκωσε τις αμαρτίες μας, πλήρωσε με το αίμα Του, για μας, και εξ αιτίας μας, προσφέροντας ως θυσία την ψυχή Του μπροστά στον Θεό.Αθήνα, 22 Μαΐου 2013

Σωτήρης Κ. Iωάννου