οικονομική κρίση - εκλογικό έτος 2009Φτάνει πια! Όχι άλλοι σταυροί, όχι άλλοι καλόγεροι, όχι άλλη θρησκεία.

Φτάνουν οι αγιασμοί και το “άγιο” φως με τιμές αρχηγού κράτους!

Χρεοκοπήσαμε πλέον, πνιγήκαμε στο ψέμα, στο κλέψιμο, στην κουτοπονηριά. Γίναμε όνειδος σε όλο τον κόσμο.

Νομίσαμε, οι ανόητοι, ότι μπορούμε να ξεγελάμε εσαεί και να κλέβουμε τους αιρετικούς προτεστάντες της Ευρώπης. “Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, αυτοί ζούσαν στις σπηλιές”...

Τώρα, όμως, τους παρακαλάμε να μας σώσουν. Τους ικετεύουμε να μας δώσουν μια μικρή προθεσμία, λίγο χρόνο για να μειώσουμε το έλλειμμα.

Πώς καταδεχόμαστε, εμείς οι Ορθόδοξοι “Χριστιανοί” να μας ελέγχουν ηθικά και να μας επιτηρούν οι αλλόδοξοι;

Το 1821 (1827) οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι μας βοήθησαν να ελευθερωθούμε γεωγραφικά από τους Τούρκους. Η τουρκιά, όμως, έμεινε μέσα μας. Οι Τούρκοι έφυγαν από τη γη μας αλλά το ιερατείο και οι καλόγεροι συνέχισαν τη ... μόρφωση και την παιδεία του λαού.

Σήμερα, μετά από 200 χρόνια συστηματικής “ελληνορθόδοξης παιδείας”, οι αλλόδοξοι αιρετικοί Ευρωπαίοι καλούνται, πάλι, να μας βοηθήσουν να ελευθερωθούμε. Τότε γεωγραφικά, τώρα ηθικά! Οποίος εξευτελισμός και ταπείνωση για το υπερήφανο “Ελληνορθόδοξο” έθνος μας...

Ο νεοεκλεγείς σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Παπανδρέου, προ ημερών, μπροστά στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο οικονομικό όσο ηθικό.

Είμαστε σήμερα ο πρώτος διεφθαρμένος λαός της Ευρώπης. Ακολουθούν στη σειρά οι Ορθόδοξοι λαοί της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Οι καλόγεροι και το κρατικοδίαιο ιερατείο κατάφεραν να εδραιώσουν βαθιά μέσα μας αυτό που Οθωμανοί, κοτζαμπάσηδες και ιεράρχες έχτιζαν τετρακόσια ολόκληρα χρόνια: Τον “έμφυτο νεοελληνικό ραγιαδισμό” (η φράση ανήκει στον Αρκά πολιτικό Π. Τατούλη). Η δουλοπρέπεια, η ατομική ιδιοτέλεια, το ρουσφέτι, η συναλλαγή, η κουτοπονηριά, η ζητιανιά κ.ά. γίνανε η ζωή και ο τύπος του νεοέλληνα.

Γίναμε οι ζήτουλες των “αιρετικών” της Ευρώπης. Γυρνάμε από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα της Ευρώπης, παρακαλώντας και ικετεύοντας.

Η Εμπορική Τράπεζα, μεγάλο μέρος του ΟΤΕ, τα μεγαλύτερα supermarkets και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις πέρασαν ήδη στα χέρια των Δυτικοευρωπαίων και έπεται και συνέχεια. Στο τέλος θα μας μείνουν οι ταβέρνες και το “Άγιο Φως”.

Ό,τι και να συμβεί, τα μοναστήρια και οι ταβέρνες δεν θα εκλείψουν. Η μάχη της μπριζόλας και της θρησκείας δεν πρόκειται να χαθεί για τους Έλληνες. Και αν η αστυνομική μας ταυτότητα δεν γράφει πλέον τη θρησκεία μας, η ζωή μας την αποδεικνύει έμπρακτα!

Στο εξωτερικό, όταν βρεις κάποιον που έχει επισκεφθεί τη χώρα μας και του πεις ότι είσαι Έλληνας, η αυθόρμητη απάντησή του, συνήθως, είναι “souvlaki, mal..a”. Αυτό αποκόμισε από την επίσκεψή του στην πόλη της δημοκρατίας, στη χώρα του Αγίου Φωτός και του Αγίου Όρους, στη χώρα των χιλιάδων ναών, των εκατομμυρίων σταυρών και εικόνων. Σε αυτές τις δύο παγκόσμια γνωστές λέξεις “souvlaki” και “m.....”, επικεντρώνεται σήμερα ο νεοελληνικός πολιτισμός μας. Αυτά τα δύο μπορούμε σήμερα να παράγουμε.

Σαν λαός σταθήκαμε ανάξιοι να διαχειριστούμε τον αρχαίο πολιτισμό μας, τον εθνικό μας πλούτο, την εθνική μας οικονομία, τη θάλασσα και τα λιμάνια της πατρίδας μας. Όμως, καυχόμαστε για την Ιερά Παράδοση (τη θρησκεία μας), και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε και τη ζωή μας γι’ αυτήν.

Γι΄αυτό ο πρωθυπουργός της χώρας έχει δίκιο όταν λέει ότι το πρόβλημα είναι εξόχως ηθικό. Η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα της ηθικής παρακμής, του ηθικού μας ξεπεσμού. Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι μέσα μας, στην καρδιά και τη ψυχή του καθενός μας.

Απορρίψαμε, ως λαός και ως έθνος, την πηγή της αλήθειας και της δικαιοσύνης, την Αγία Γραφή. Θεωρήσαμε αίρεση την μοναδικότητα της Βίβλου και αιρετικούς τους βόρειο-δυτικούς λαούς της Ευρώπης, τους προτεστάντες.

Αγνοήσαμε την αναγέννηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τη θρησκευτική μεταρρύθμιση, τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό. Υποτιμήσαμε τον έξοχο αγώνα και το πνευματικό έργο του Αδαμάντιου Κοραή. Και βάλαμε μέσα στην καρδιά μας τον Μεσαίωνα. Το Βυζάντιο των μοναχών, των ιερέων με τα μαύρα και των δεσποτάδων.

Αντί για το Φως επιλέξαμε ενσυνείδητα το σκοτάδι!

Αντί της παιδείας του γραπτού λόγου του Θεού, επιλέξαμε παραμύθια για γριές.

Αν δεν μετανοήσουμε για τις ενσυνείδητες επιλογές μας, ως άτομα και ως έθνος, κι αν δεν ζητήσουμε από τον Θεό να μας αλλάξει εσωτερικά, δεν μπορούμε να σωθούμε. Ούτε η θρησκεία, ούτε κάποιος άνθρωπος και κάποια ιδεολογία μπορούν να αλλάξουν την πορεία μας.

Μόνον Εκείνος που αναστήθηκε από τους νεκρούς μπορεί να αναστήσει και μας.

Ήδη, συλλογικά, ως λαός, ταπεινωθήκαμε αναγκαστικά μπροστά σε όλα τα έθνη.

Κάθε ένας, όμως, από μας, έχει τη δική του προσωπική ευθύνη και ενοχή απέναντι στον διπλανό του άνθρωπο, απέναντι στο περιβάλλον του, απέναντι στην πολιτεία και το κράτος.

Αμαρτήσαμε, ανομήσαμε. Αλλά γι’ αυτό ήλθε ο Χριστός. Για να βρει και να σώσει τον αμαρτωλό και χαμένο άνθρωπο. Εμένα και σένα.

Ας επιστρέψουμε σήμερα στο Θεό της Σωτηρίας. Όχι στη θρησκεία και στους παπάδες αλλά στον άγιο Θεό.

Ο κάθε ένας από μας ας επιστρέψει και ας κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του. Και ας γίνει αυτό μια νέα αρχή και για το έθνος μας.

Η Βίβλος θα μας δείξει με περισσότερες λεπτομέρειες τον δρόμο της άγιας ζωής, τον δρόμο της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της ευθύτητας, τον δρόμο της αγάπης.

Ας ακολουθήσουμε αυτό το νέο δρόμο που χάραξε με το αίμα Του και τη θυσία Του ο ταπεινός και πράος Ιησούς Χριστός. Αμήν.

25 Δεκεμβρίου 2009

Σωτήρης Κ. Ιωάννου