Αθήνα, 16 Αυγούστου 2018


Πολλά πανηγύρια είχαμε χθες, 15 Αυγούστου 2018, σε όλη την Ελλάδα.

Τα πανηγύρια και οι παραδόσεις δίνουν ζωή σ’ αυτόν τον λαό.

Κι επειδή οι παλιές παραδόσεις δεν επαρκούν, όλο και καινούργιες παραδόσεις δημιουργούνται.

Μπορούμε σε ένα λεπτό να δούμε πώς εννοεί η Βυζαντινή Εκκλησία το «στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις” … (Β΄ Θεσσαλονικείς 2/15)

Ξέραμε μέχρι πρότινος το «μυστήριο του γάμου». Από το 2010 περίπου και μετά, όμως, εμφανίστηκε το «μυστήριο της γαμοβάφτισης»!

Στις κηδείες λέγαμε «ζωή σε σας». Από το 2015 περίπου και μετά, ακούμε «Καλό Παράδεισο»!

Ακούμε κάθε χρόνο «Καλό Πάσχα», «Καλά Χριστούγεννα». Από το 2016 περίπου και μετά εμφανίστηκε τον δεκαπενταύγουστο μια νέα ευχή: «Καλή Παναγιά». Αυτή η γιορτή, λένε, είναι το «Πάσχα του Καλοκαιριού».

Ο πελάτης πληρώνει και δεν θέλει γάμο, θέλει γαμοβάφτιση. Αν τον διώξεις, το «κατάστημα» θα κλείσει.

Πριν λίγα χρόνια, πρώτα παντρεύονταν οι Έλληνες και μετά γεννούσαν παιδιά. Τώρα, πρώτα γεννούν τα παιδιά και μετά παντρεύονται, με τις ευλογίες πάντοτε της αυτοαποκαλούμενης «Αγίας Ανατολικής Εκκλησίας του Χριστού».

Κάποιος μια μέρα ευχήθηκε σε μια κηδεία «καλό παράδεισο». Αυτό άρεσε στον βιβλικά αμόρφωτο περίγυρο, και η ευχή πολύ γρήγορα έγινε «viral».

Το “Καλή Παναγιά” ήταν κάπως αναμενόμενο. Έπεσε σαν ώριμο φρούτο κάτω από το «δέντρο της Ορθοδοξίας». Δεν γίνεται να έχουμε Πάσχα για τον Ιησού Χριστό την άνοιξη και να μην έχουμε Πάσχα για την “Παναγία” το καλοκαίρι. “Μεγάλη η Άρτεμις των Εφεσίων” φώναζε ο όχλος κατά του Παύλου στην Μικρά Ασία. (Πράξεις 19/28).
 
Επί αιώνες τώρα παραμένει ανεξέλεγκτη η πορεία αυτού του λαού προς την ειδωλολατρεία και Μαριολατρεία. Μία πορεία σκοταδιού και θανάτου. Μακριά από τον άγιο και ζωντανό λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή.

Περισσότερη δόξα και χρόνο λατρείας, αποδίδουν οι Έλληνες στην γυναίκα και άνθρωπο Μαριάμ παρά στον Θεό και Σωτήρα Χριστό, ο Οποίος έδωσε το αίμα  Του και την ζωή Του πάνω στον σταυρό, για την σωτηρία κάθε ανθρώπου.

“Το φως (ο σταυρωμένος και αναστημένος Χριστός) ήρθε στον κόσμο, και οι άνθρωποι αγάπησαν το σκοτάδι περισσότερο παρά το φως” (Ιωάννης 3/19).

«Καλό Παράδεισο» Ελλάς.


16 Αυγούστου 2018

Σωτήρης Iωάννου